Vedtekter Álttá Siida Mánáidgárdi

VEDTEKTER FOR ÁLTTÁ SIIDA   (gjeldende fom 06.05.2021)

1. NAVN

ÁLTTÁ SIIDA

 2. EIERFORHOLD

Barnehagen eies og drives av Álttá siida AS og drives i samsvar med Lov om barnehager, forskrifter og retningslinjer fra barne- og familiedepartementet, Rammeplan for barnehager, driftsavtale med Alta kommune. Barnehagens høyeste organ er genralforsamlingen i Álttá siida.

3. FORMÅL

Formålet med barnehagen er å styrke samisk identitet, språk og kultur. Det daglige språket i barnehagen skal være samisk, men det kan også gis et tospråklig tilbud. Annet ledd i barnehagelovens § 1 gjelder ikke for barnehagen. Barnehagen er livssynsnøytral.

4. OPPTAK

Styrer for barnehagen foretar opptak. Det avsettes ikke ankeplasser.

Barna tildeles fast plass. Barnehagen har tre avdelinger, hvorav to avdelinger skal ha samisk som dagligspråk og en avdeling kan være tospråklig.

Søknadsfrist: Det samme som Alta kommune. Ledige plasser tildeles fortløpende.

Søknad om barnehageplass skjer elektronisk. Link til søknadskjema finner du under Alta kommunes hjemmeside www.alta.kommune.no, evnt. henvendelse til barnehagen for mer informasjon.

5. OPPTAKSKRITERIER

Opptaket foretaes etter en samlet vurdering av barnegruppas sammensetning med hensyn til alder og kjønn.  En barnehageplass kan deles på to barn såfremt det lar seg gjøre av hensyn til barnegruppa, og såfremt foreldrene eller de foresatte for de to barna selv koordinerer utnyttelsen av plassen slik at bare ett av barna er tilstede om gangen. Planen for utnyttelsen må godkjennes av styrer.

 

Barn med med nedsatt funksjonsevne har rett til  prioritet ved opptak i barnehage. Det skal foretas en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne.

Barn som det er fattet vedtak om etter lov om barnevernstjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd, har rett til prioritet ved opptak. Jmf. barnehagelovens §13.

 

 Opptaket gjøres etter følgende prioritering:

a)     Barn av ansatte i Álttá siida. Ansatte må ha daglig omsorg for barnet, og være ansatt i minimum 50% stilling for minst ett år.

b)     Samiske barn i Alta kommune.

  1.                 Barn til foresatte med verv i og på vegne av eierforeningen.
  2.               Søsken til barn som allerede har plass i barnehagen
  3.              Barn til øvrige medlemmer i eierforeningene prioriteres inn etter annsiennitet. Ved opphold i medlemsskap beregnes ansinitet fra det året medlemsskapet ble gjennopptatt. Ved opptak legges til grunn medelemsskap betalt pr 31.12 året før.

c)     Øvrige plasser tildeles etter en samlet faglig vurdering av barnegruppas sammensetning med hensyn til alder og kjønn.

6.OPPSIGELSE AV BARNEHAGEPLASS

Det er 1 måneds gjensidig skriftlig oppsigelsesfrist med oppsigelse fra den 1. i måneden.

Ved manglende betaling av barnehageavgift i mer enn 1 måned kan plassen sies opp med øyeblikkelig virkning.

 

Første april er siste frist for oppsigelse av barnehageplass i barnehageåret. Ved oppsigelse etter 1. april må vanlig barnehageavgift betales ut resten av barnehageåret.

7. BARNEHAGEAVGIFT

Barnehagen følger de nasjonale satsene. Ved endring av barnehageavgiften skal foresatte gis melding om dette med 1 måneds varsel. I tillegg til barnehageavgift betales det for mat. Betaling skjer forskuddsvis med betalingsfrist den 15. i hver måned. Det betales for 11 måneder i året.

Det gis søskenmoderasjon i henhold til driftsavtale med Alta kommune. I tillegg er det mulighet til å søke om redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid hos Alta kommune.

I tilfeller der barn hentes etter barnehagens stengetid belastes foreldre med overtidsbetaling til personalet.

 

8. ÅPNINGSTID, FERIE

Barnehagen er stengt jule - og nyttårsaften. Barnehagen har 7 planleggingsdager.Barnehagen er åpen hverdager fra kl. 0730 - 1630. Åpningstiden kan endres dersom det er behov for det, og dersom endringen er forsvarlig i forhold til drifta.Barnehagen har behovsprøvd åpningstid i romjula og dagene før påske. Samarbeidsutvalget vedtar barnehagerute.

 

Barnehagen har 2 uker fellesferie og da er barnehagen stengt. Alle barn skal ha 4 uker ferie, hvorav 3 uker skal tas sammenhengende i fellesferie perioden. Den fjerde uken skal fortrinnsvis tas sammenhengende. Helligdager eller stengte dager regnes ikke som ferie. Ferie skal meldes inn til barnehagen.

10. PERMISJON FRA BARNEHAGEPLASS

Søknad om permisjon sendes styrer innen den 1. i måneden og minst en måned før permisjonen skal gjelde.

Permisjon kan innvilges når:

-        foreldre/foresatte har omsorgspermisjon

-        foreldre/foresatte har studieopphold minst ett semester

-        ved alvorlig sykdom eller krise i familien

-        andre spesielle grunner

 

a)     Permisjon kan innvilges innenfor et barnehageår og må gjelde ut barnehageåret

b)     Det kan gis permisjon for inntil ett år, dersom barnehagen kan tildele plassen til et annet barn i permisjonstiden

c)     Ved alvorlig krise/sykdom vil permisjonssøknader bli behandlet uavhengig av punkt a og b.

11. FRAVÆR, SYKDOM

Enhver form for fravær skal meldes til barnehagen samme dag.

Foreldre/foresatte må være tilgjengelig over telefon for varsling i tilfelle sykdom eller ulykke. Foreldre/foresatte plikter å legge igjen aktuelle telefonnumre i barnehagen. Barnehagen har ikke ansvar for syke barn.Ved smittsomme sykdommer må barnehagen få informasjon om det slik at nødvendige tiltak og varsling til risikogrupper kan foretas.

12. STYRET I ÁLTTÁ SIIDA

Styret i Álttá siida er barnehagens øverste organ og har bl.a ansvar for å :

a)     Ansette personale til barnehagen

b)     Vedta budsjett

c)     Velge regnskapsfører og revisor, samt godkjenne regnskapet.

Styret kan delegere oppgaver til styrer/daglig leder.

13. BARNEHAGENS SAMARBEIDSUTVALG

Hver barnehage skal ha et samarbeidsutvalg, jmf. barnehagelovens §4.

Ved oppstart av barnehageåret velges representanter fra foreldre, ansatte og evnt. eiere til utvalget. Representantene sitter ett år.

14. DRIFTSAVTALE MED ALTA KOMMUNE

Barnehagen har inngått driftsavtale med Alta kommune.

15. AREALNORM

Barnehagen følger kommunale retningslinjer.

16. DUGNAD

Barnehagen oppfordrer foreldre til å delta på planlagte dugnader samt hjelpe til ved behov.

 17. INTERNKONTROLL

Barnehagen har et internkontrollsystem i følge forskrift om internkontroll. Internkontrollsystemet inneholder krav, gjennomførings-og dokumentasonsdel i forhold til helse, miljø og sikkerhet gjeldene for barn og voksne.

 18. TAUSHETSPLIKT

Styrets medlemmer, ansatte i barnehagen og andre som forvalter opplysninger om barnehagen er underlagt taushetsplikt med hensyn til disse opplysningene.

19. VEDTEKTSENDRINGER

Endringer av vedtektene foretaes av generalforsamlingen i Altta siida.